Nova Škoda Octavia: Maxi Golf iz Češke
      Korisničko ime:     Lozinka: 
  Zaboravili ste lozinku?  
Objavljeno: 12.12.2012 13:13:35

Nova Škoda Octavia: Maxi Golf iz Češke

Nakon što je u toku ove godine predstavila svoj najmanji model Citigo, derivat VW UP-a, te kompaktnu limuzinu Rapid, Škoda će u Februaru 2013. na tržište izbaciti i naslijednicu svog bestselera.

Nova Škoda Octavia
Ono što se već golim okom može vidjeti je to da je Nova Škoda Octavia znatno duža od svoje predhodnice, a to potvrđuje i njena dužina od 4,66 m, što je za cijelih 9 centimetara duže od predhodnog modela.

Razlog za njen rast je Škoda Rapid, koja bi sa svojom dužinom od 4,48 m. vrlo lako mogla ugroziti svoju veliku sestru Octaviu.

Rast je posebno uticao na unutrašnjost automobila. Putnici na zadnjem sjedištu sada imaju mnogo više prostora za noge, čak ništa manje nego kod modela Škoda Superb.

Po riječima Jozefa Kabana, šefa dizajnera Škode, „kupci očekuju od Škode uvijek nešto više“. Kompaktna klasa, u kojoj se Octavia do sada nadmetala sa VW Golfom, Opel Astrom i sličnima, ostaće bez nje. Ubuduće, nova Octavia će se mjeriti sa modelima tipa Hyundai i40.

Dizajn se odlikuje čistim linijama. Pogotovo luk s oštrim rubovima na prednjim svjetlima formira stas prednjeg dijela., dok logo Škoda stoji samouvjereno na nosu haube. Kratki prepusti također čine dinamičnu siluetu.

Zapremina gepeka je 590 litara, što je, kako proizvođači kažu, dovoljno za 4 golf torbe. Kad se obore sjedišta, dobije se dužina od 2.40 m, dok kod nekih modela, sa preklopnim prednjim sjedištima, može da se dobije i do 2.74 m, što je idealno za prevoz dugih predmeta.

Iako je porasla u dužinu, nova Octavia je za 102 kg lakša od svoje predhodnice.

Što se tiče potrošnje, prema navodima Škode, model Octavia Greenline će sa svojim 1.6 TDIl motorom snage 77 kW/105 KS, trošiti samo 3,4 litara na 100 km. U ponudi će biti i 1.8 TSI benzinac sa 132KW/180 KS, a nešto kasnije, na tržištu će se pojaviti i model Octavia RS, koja će da bude najbrži Škodin model do sada. U pripremi je i LPG varijanta koja treba da omogući ekonomičniju vožnju na autogas.

Cijena Nove Octavie još nije poznata, ali je sigurno da kad u Februaru 2013. izađe na tržište neće biti jeftinija od svoje predhodnice.
(Parking.ba)
Parking.ba
Kategorije
Informacije
Kontakt
 
© Copyright 2012 Mango Design d.o.o. Sarajevo