Korisne informacije - Pregled ograničenja i kazni
      Korisničko ime:     Lozinka: 
  Zaboravili ste lozinku?  
Objavljeno: 02.03.2014 18:18:17

Korisne informacije - Pregled ograničenja i kazni

Ukoliko planirate putovati automobilom po Europi , bilo bi dobro da unaprijed znate ograničenja brzine u zemljama kroz koje prolazite, jer nepoštovanje istih može biti vrlo skupo . Donosimo vam neke detalje iz zakona o saobraćaju pojedinih europskih zemalja.

Radarska kontrola
Italija

Početnici  vozači moraju se pridržavati posebnih ograničenja brzine u Italiji . U prve tri godine nakon izdavanja dozvole oni smiju voziti na autoputevima samo 100 , umjesto 130 km / h , a na brzim cestama samo 90 umjesto 110 km / h . To pravilo vrijedi i za strance . Ukoliko prekoračite dozvoljenu brzinu za 20 km / h, računajte sa kaznom od najmanje 170 eura. Ukoliko prekoračite ograničenje za  50 km / h više od dozvoljenog, računajte da ćete biti siromašniji za cijelih 530 € . Ukoliko ste napravili prekršaj u periodu između 22:00 i 7:00 , visina kazne će biti uvećana za dodatnih 33%. 

Hrvatska

U Hrvatskoj također vrijede posebna pravila za mlade vozače . Vozači do 25 godina smiju maksimalno voziti brzinom koja je za  10 km / h  niža od maksimalne dopuštene granice . Dakle,izvan naseljenog mjesta, ograničenje brzine za njih je 80 umjesto 90 km / h, na brzim cestama 100 umjesto 110 km / h a na autoputevima 120 umjesto 130 km / h . Iako ovo pravilo vrijedi samo za hrvatske građane , svi mladi vozači bi ovo trebali da imaju na umu kako bi se izbjegle bilo kakve neugodnosti . Ako ste u Hrvatskoj prekoračili dozvoljenu brzinu za 20 km / h, morate platiti najmanje 65 eura kazne.

Slovenija i Mađarska

U ove dvije zemlje, ograničenje na brzim cestama je 90 km / h  i kontrole su vrlo česte i rigorozne. Iz tog razloga, naš savjet je da se strogo pridržavate lokalnih saobraćajnih propisa. Na primjer, u Mađarskoj, ukoliko prekoračite brzinu za 20 km / h, kazna će iznositi 100 eura.

Bugarska

Ograničenje brzine na autoputevima je 140 km / h . Međutim, zbog loših puteva, teško da ćete imati priliku da prekoračite dozvoljenu brzinu. 

Poljska

Na autoputevima dozvoljena brzina je 140 km / h , dok je na autocestama ograničenje od 100 do 120 km / h. U naseljenim mjestima postoje posebna pravila: Između 23:00 i 5:00 sati dozvoljeno je voziti 60 km / h , umjesto postojećih 50 km / h, koliko je maksmalno ograničenje u dnevnim satima.

Skandinavija

U Norveškoj  važe  najniža ograničenja brzine u Europi . Na autoputevima, najveća dozvoljena brzina je  90 km / h. Samo na nekim dijelovima autoputa dopušteno je  100 km / h . U susjednoj Švedskoj, također postoje dijelovi autoputa na kojima je dopušteno voziti maksimalno 90 km / h . U Finskoj ,ukoliko prekoračite ograničenje za 50 km / h kazne su visoke a tačan iznos ovisi od visine mjesečne plate onog ko je napravio prekršaj.
(Parking.ba)
Parking.ba
Kategorije
Informacije
Kontakt
 
© Copyright 2012 Mango Design d.o.o. Sarajevo